2007-07-20

Att måla kakel...

När vi flyttade till vårt nuvarande hus (3:e huset på lika många år!) så var vi rätt så trötta på revovering och vad allt sånt hette så vi gjorde en home-makeover light. Huset är från 30-talet och har renoverats lite då och då men mest från 70-talet.

(Jag vet- vi har fortfarande inte målat socklarna vita!!)

I köket har vi bara målat luckor, tapetserat, bytt golv, bytt bänkskiva. målat taket och målat det befintliga kaklet. Kan låta mkt men det gick ganska fort och är en bra, snabb och framförallt en billig lösning.

Linda hörde av sig och hon ville se bilder och förklaring på hur man fräschar upp kökskaklet.
Vi gjorde det enkelt för oss eftersom vi visste att vi ändå skulle fixa hela köket på riktigt så helt sonika målade vi skiten med vanlig blank lackfärg!!
Det viktigaste är att man TVÄTTAR OCH TVÄTTAR bort all smuts och fett. Vi tvättade säkert 2-3 ggr.
Sedan tog vi en grundfärg (typ Grund Fäster) som vi bara rollade över kaklet. Detta gjorde vi 2 ggr.
Efter grundmålingen tog vi valfri lackfärg och rollade 2 ggr. That´s it! Superenkelt och superbilligt.

OBS! Tänk på att färgen tar några veckor på sig att "härda", den är torr efter några dar men den inte hård så man skall inte skrubba på ytan förrän efter några veckor.

Lycka till!!!

10 kommentarer:

Linda sa...

Men gud vad snyggt det blev! Åh, jag tackar och bockar för inlägget och ska bege mig till färgaffären imorgon!

Mariakoden sa...

Vi har blommor på vissa kakel....Blääää.... Men nu ska jag visa sambon att det visst går att måla över!!!!
Ha det bra....Måste gå på toa....har fått urinv.infektion.....=( Roligt att veta va:)
Ha det BÄST! Jag återkommer.... Kram!!!!!!!!!

ann sa...

linda k: säg inte till dom att du skall måla kakel! Färgaffärer är väldigt negativa till sånt, för dom kan inte LOVA att det blir bra. Jag LOVAR att det blir bra. Köp grundfärg, valfri lackfärg och roller (skummgummiaktik sak) för bästa resultat!
lycka till!!

mariakoden: våra kakelplattor var mörkbrunt, bajsbrunt och senapsgult. Säkert väldigt trendigt på 70-talet. Blommormönstren som var under syns och det blev ju bara snyggt tycker vi.
Peppar, peppar men jag har aldrig dragits med den infektionen.
Visa maken o säg att det går JÄTTEBRA att måla för jag antar att din sambo är som dom flesta andra män och säger: sååå kan man bara INTE göra ;)
Hos oss var det så fult så att maken tyckte vi skulle måla.
kram o ha det så kul på kalaset!!

Mie, Absolut Guldkant sa...

Tack snälla för tipset! Vi har bruuuunt kakel som vi tänker byta till vitt o det här låter ju perfekt!

ann sa...

mie: testa! man kan inte få fulare än brunt kakel ;)

Anonym sa...

Det här med att måla kakel, det är något som oxå jag funderat över. Bor i hyresrätt och har ett gräsligt brun-spräckligt kakel i köket. Fräscht vitt skulle kännas som ett jättelyft! Beskrivningen var jättebra, har en liten fråga dock. Hur gjorde ni med fogarna? Våra fogar är idag riktigt gamla och missfärgade och jag vet ju att man kan köpa ny fog och lägga över. Men när ni målade/rollade, var ni noga med att inte rolla över fogarna eller drog ni bara över alltihop?
Hälsn Jessica

ann sa...

jessika: vi drog över alltihop!!!
Våra fogar var hela så det var ingen fara. Först trodde vi att det skulle se dumt ut. Men det blev bra. Så- rolla på bara!!!

Emelie sa...

Hejsan! Ser jättesnyggt ut!
Men är det någon som vem hur det fungerar att måla att klinkergolv på en toalett? Just nu är det små avlånga smutsgula plattor som går upp en rad på väggen... Väggarna är målade, men vad ska man göra med det förbaskade golvet?!

Maila mig gärna om du har något tips! Mvh Emelie

emelieedvinsson@hotmail.com

Anonym sa...

http://www.byggahus.se/forum/faerg-mala-tapetsera/63597-mala-kakel.html

där står det massor om att måla på kakel. Och fogarna kan man bara måla över och sen rita dit dom (om man vill) med en fog penna. Dom finns att köpa på vanliga byggshoppar, färgbutiker och coop :)

Anonym sa...

Tack för att du visar att det går! Har precis hört den negativa kommentaren från färgförhandlare, men ska köra på ändå.
Jag och min man har precis köpt ett hus från 70-talet med ett fantastiskt badrum i blått kakel och en mindre toalett som är mindre fantastisk och bajsbrun. Ska måla hela skiten ljust grå, fräscha upp fogarna och detaljmåla några kakelplattor med strukturfärg. Det kommer att bli skitsnyggt, och billigare än omkakling!