2007-08-18

Skall vi våga???Nu kommer ett väldigt personligt inlägg och jag behöver hjälp med feed-back. Det är lite långt men snälla läs vidare och tyck till!

Jag o maken har pratat många ggr om att bryta upp o flytta utomlands. Vi har gjort det så länge och tiden bara går. Alltid har vi fegat ur i våra tankar i sista stund.

Barnen är så små och växer fort. Vi jobbar, stressar och renoverar. Kanske skulle man ta och stanna upp och BARA VARA med barnen. Den här tiden kommer aldrig igen.

Tyvärr finns det så många praktiska saker man måste ta ställning till!!
Jobb, hus, pengar, lån, sjukförsäkring, arbetstillstånd/uppehållstillstånd, kompisar, släkt m.m.

Det är så mycket att tänka på att vi inte vet var vi skall börja.

Ikväll skall jag och maken skaffa barnvakt och gå ut och käka och reda upp våra planer lite.

Så som vi har tänkt göra nu är följande:
- vi säljer vårt hus och allt onödigt och betalar av studielån och skatt. Vi behåller bara kära ägodelar och startar om på nytt när vi kommer "hem" igen.
-vi flyttar till Thailand och hyr ett hus i typ 1 år. Då gäller hemförsäkringen och man är fortfarande registrerad i Sverige.
- jag tar tjänstledigt (OM jag får) men maken måste nog säga upp sig. Han är inom IT-branschen och det finns alltid jobb för ngn med kontakter. Nånstans i världen.

Det tråkiga är att vi inte har någonting när vi kommer hem!!!

Överväger detta att: vi har fullföljt vår dröm, att jag (förhoppningsvis) har lärt mig thailändska, att vi är helt skuldfria, att barnen får uppleva en annan kultur, och att vi har fått en tid ihop med varandra utan stress och vinteroveraller???

Jag (vi) velar fram och tillbaka men vi har bestämt oss för att ta ett beslut NU och sedan leva efter det beslutet vad det än blir. Tror jag...

Jag velar bara jag tänker på att skriva om det.

Dock kan man väl aldrig ångra att man följer sitt hjärta och bestämmer sig för att slå av på takten för att vara med sina mest älskade???

Om det är ngn där ute som har tips att ge, varningar att utfärda, inspiration att dela med sig, boktips/webbsida att rekommendera... ja VAD SOM HELST som hjälper mig i mitt beslut!

17 kommentarer:

Åsa.S sa...

Jag har inga konkreta tips direkt. Mer än att det låter som en sån grej man ångrar resten av livet att man aldrig gjorde, om man nu känner för det. Däremot tror jag aldrig att man ångrar sig ATT man gjorde det. Visst är det säkert stora motgångar att ta sig igenom och inte bara en dans på rosor.

Lycka till med vad ni bestämmer er för!

Anonym sa...

Det kan vara tufft att komma tillbaka och börja om. Barnen kan ha svårt att hitta kompisar som de kan prata med och det är långt till naturliga barnvakter som ens föräldrar. Jag skulle nog hyra ut huset och spara till en riktig långsemester, typ 3 mån. Visar det sig att det verkligen är helt underbart kan ni ju ta ställning efter dessa månader. Ni behöver på så vis inte riskera att förlora bostad och jobb om ni skulle ångra er. Lycka till!

Mariakoden sa...

Nu ska jag kommentera, rakt från hjärtat!:
Först tänker jag;Men ååå..så jobbigt...allt man måste fixa... MEN, ibland måste man göra sånt som är jobbigt!
Att sälja det mesta av ens grejer å hus= Befrielse! Det är ju bara prylar! Jag tycker att ni borde göra det! Ångrar ni er så finns ju Sverige kvar! Ni har släkt/föräldrar i Sverige? Då har ni ju något att komma hem till... (själv har jag så gott som inga syskon å inte heller några föräldrar så jag hade nog stuckit om jag var er.....)
Ni kan ju alltid testa!!
Annars ångrar ni er!!
Få höra sen hur det gick å vad ni beslutade!!!
Kram å lycka till!
Ps. Men jag kommer att sakna din blogg om ni flyttar utomlands......=( Eller så får du blogga från Thailand...=)

ann sa...

åsa s.: ja- det sägs ju att man aldrig ångrar det man gjort men det man INTE gjort. I det här fallet så tror jag nämligen att vi kommer att ångra oss. Det är verkligen ingen dans på rosor att planera allt detta. Frågan är om det är därför vi tvekar.
Tack snälla rara för dina tankar!!


anonym: tack till dig som kommer med lite negativt om flytten.
Barnen är nästan 3 o 4,5 år så dom är väldigt tighta bröder som leker mkt med varann. Vi letar givetvis efter ett ställe med många svenskar (vuxna o barn). Vi hoppas att våra vänner, släkt kommer o hälsar på emellanåt. Inte helt osannolikt. Detta har vi tänkt på.
Vi har oxå tänkt på detta med att hyra ut huset men isåfall längre tid. Jag tror inte vi åker om jag inte får tjänstledigt. Jag älskar min arbetsplats o det är det jobbigaste att behöva göra. Som sagt mkt att tänka på!!!
1000 tack för att du delade med dig av dina tankar!!!!

Mia sa...

Stora funderingar och stora beslut...Jag kan inte heller ge något råd. Men jag hoppas och tror att ni kommer fram till ert "rätta" beslut.

Mariakoden sa...

HUR går det med funderingarna????????
Kram från Nicke Nyfiken....=)

ann sa...

mariakoden: "rakt från hjärtat" låter precis som ngt jag vill höra!
Det är det som har varit problemet: va kul att flytta men GUUUD va krångligt! Men nu jäklar tar vi tag i problemen. Mitt i prick är ordet "befrielse"! Jag vill rensa STORT i mitt liv. Släng allt som vi bara "har" för att vi en gg köpt det. Maken vill bara behålla kort på oss o barnen resten kan vi sälja säger han. Han är så klok, enkel o är nöjd var han än bor bara vi är tillsammans. Han tror att jag skulle må bättre utan stress. Jag är en sån som låter stresshumöret gå ut över hela familjen.
Vi har superbra kontakt med släkten o många vänner med hus vi kan flytta in i ;)
Of course kommer jag att fortsätta blogga baby!! Skall inte bo i en hydda, lite lyx (som el o bredband) är ett måste. Barnen måste kolla på Bolibompa klockan 18.00 annars vet dom ju inte när dom skall gå lägga sig ;)
10000 tack för dina personliga tankar o supertack för ordet "befrielse", det känns bättre än " ge upp allt man har".
många kramar till dig!!!!


mia: tack!! det "rätta beslutet" finns inte egentligen. utan man tar ett beslut och bestämmer sig för att det är "det rätta beslutet" annars så kommer man aldrig till skott.
Vi får nu se hur det går!
tack för din åsikt!


nicke nyfiken:jag tror du har snott mitt alias ;)
jorrå du- vi har bestämt oss!!!

Mariakoden sa...

Gud så kloka ni är!!
Ett tips: Skaffa ett bankfack där ni sätter era kort & negativ, ev filmer på barnen!!
Några kort kan man ju alltid ta med sig, men det är ju inte så kul om nåt fotoalbum skulle hamna på villovägar så jag tycker absolut att ett bankfack ska ni ha! (å för vissa viktiga papper etc).... Jag är jätteimponerad av er!!!! Faktiskt lite avis åxå..... Kompisar till barnen fixar sig när ni kommer hem, tänk så kul med att få bli kompis med en som bott utomlands!! Coolt!!!
Ser fram emot vad som händer hos er....
Lycka till & sälj, sälj, sääälj....ALLT!!! Ikea har bra grejjer när ni ska köpa nytt=)
Kram, kram!!!!!!!!

jennyk sa...

Ditt sätt att skriva, om att flytta utomlands - det känns verkligen " längtande" . Vad kommer ni att förlora på att befinna er utomland ett år ? Jag tror att ni komer att ångra er om ni inte åker dit! Ni är redan medvetna om att det är viktigt vara väldigt bra förberedd innan man flyttar, om ni är det så är det absolut inga problem (med jobb och så) Ni verkar ha en j'ttebra "Kontaktnätverk" d,vs släktingar, vänner och jobb så jag vet att de kommer ställa upp för er till 100%!

Så, om jag var ni hade jag gjort det. ¨Åka bort ett helt år och ägna sig åt familjen och bara ta den dag som kommer. Ni kommer att bli som nya människor när ni kommer hem!

Puss

att ha det gott sa...

Min första tanke är prylar kan man alltid skaffa nya men inte fina upplevelser

Linda K sa...

det låter som en alldeles underbar grej att göra. jag tror att om ni inte gör det så kommer ni att tänka "varför gjorde vi det aldrig?" hela livet. Fast jag fattar att det inte bara är att åka hej hopp utan mycket att tänka på och ta hänsyn till.

Jag tycker iallafall att definitivt låter som en plan! Och blogga kan man ju gör adärifrån också ;)

Nilla sa...

Bloggtips:
http://gingmalee.blogspot.com/
och
http://bkkguava.com/
via dem hittar du ännu fler Thailandsbloggar.

Anonym sa...

Åk! Hyr ut huset möblerat med det som ni absolut vill ha kvar och se till att ni tjänar en slant på det varje månad. Jag vet inte vart ni bor men många företag är villiga att betla en rejäl slant för anställdas bostäder. Köp ett nybyggt hus och sälj det om något år. Jag tror nämligen att priserna i Thailand är på stark uppgång. Livet är till för att levas!

ann sa...

mariakoden: klok el. tokig?? gränsen är hårfin ;)
bankfack låter som en bra idé!! barnen vill jättegärna bo i Thailand. dom är med på noterna o vännerna har dom ju kvar. jag tror att dom lär sig att ta kontakt med andra barn på ett enklare sätt när/om dom har bott utomlands.
ja- du har rätt Ikea finns ju alltid och det kan ju vara skönt att få köpa möbler utan att ta hänsyn till resten av möblemanget.
Skönt att bli av med en massa för det vi vill ha kvar är mest mina samlarobjekt ;)
tack igen för peptalken! vi behövde det för att våga!!!!
kramar o jag återkommer med fler frågor ang detta!!


jennyk: du har rätt ang. att vi har förberett oss mentalt och faktamässigt. vi vet vad vi måste göra men vi måste ta reda på ännu mer. det är bannemej inte lätt att flytta till ett annat land. många saker att fixa.
vi har ju inget att förlora av att åka. visst har vi inget kvar men vi kanske kan vi det ännu bättre? vem vet?
tack för dina tankar och uppmuntran!!
1000 kramar till dig o lycka till på nya jobbet! det är ju oxå ett tufft beslut, att säga upp sig för ngt okänt!!! men kul samtidigt!!


att ha det gott: prylar kan man alltid skaffa sig. om man vill el. så skaffar man upplevelser o underbara o oförglömliga minnen ;)
tack för uppmuntran!


linda k: alla kanske inte vill flytta men vi vill. det är vi överrens om. så då "måste" man göra det, annars finns tankarna kvar resten av livet.
vi vill vara dom som vågade. bära el. brista.
Blogga kommer jag definitvt att göra annars kanske jag glömmer swedish ;)
tack för dina tankar!!


nilla: ja deras sidor har jag läst. väldigt bra. skönt att kunna ta del av deras upplevelser o tips.
tack för tipset iallafall!!!


anonym: problemet med att hyra ut huset är ju att då har vi inga pengar att leva av. andra lån som måste betalas tyvärr ;) dessutom skulle det vara så skönt att slippa tänka på ngt här hemma i sverige när vi väl åker.
tankarna på att köpa hus för att sedan sälja när man åker därifrån finns givetvis. vi tror på marknaden. det är då vi behöver pengarna för husförtjänsten!
mkt att tänka på o tack för att du tittade in o delade med dig av dina tips!!!

viveca sa...

Det är ju ett modigt beslut, men å andra sidan tror jag inte att ni kommer ångra er. Ska man göra sådant gäller det väl att passa på innan barnen är i skolåldern för det försvårar ju det mesta antar jag. Vilket beslut ni än tar så hejaheja!!

Anna sa...

Hej!
Läste om era planer och vill verkligen uppmuntra er att våga! Jag och min man gjorde något liknande för fem år sedan då vi sålde det mesta och flyttade till USA för att bo där ett år. Visserligen var det innan vi fått barn, men ändå! Det är värt allt att få komma bort och göra det man verkligen vill. Det materiella kan man samla på sig ändå... och tro mig, nu har vi det bättre än innan vi åkte (på alla områden!) Lycka till...

ann sa...

viveca: jag det är ett stort beslut o nu när vi har fattat det så känns det skönt. nu skall vi bara fixa o ordna upp för oss. det är ju nu eller när barnen flyttar hemifrån, men vi vill ju göra detta med barnen inte utan.
heja oss ;)


anna: åh det låter underbart med USA. Vi älskar USA och skulle jättegärna vilja bo där också. Men med 2 små barn passar nog Thailand o dess stränder oss bättre.
Skall bli skönt att rensa bort en massa o slänga för att kunna åka iväg "tomhänta".
Det du säger är precis så vi tror att vi kommer att kunna njuta av det även när vi är hemma igen. För nu är det så här: skall vi renovera badrummet el. åka till Thailand?? Vi vill "trivas" i Sverige o känna att vi har gjort vårt utomlands.
tack för dina ord, dom peppade mig mkt!!!